KAMU İHALE KURULU KARARI
Toplantı No : 2012/077
Gündem No : 58
Karar Tarihi : 24.12.2012
Karar No : 2012/UH.I-4975
Şikayetçi:
Anka Sos. Hiz. Tek. Des. İşl. Hiz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. - Doz Sos Hiz. Tek. Des. İşl. Hiz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. Ortak Girişimi, İSTASYON CAD. MURAT 3 APT. KAT 1/4 NO: 20 DİYARBAKIR
İhaleyi yapan idare:
Çorum Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Yeniyol Mahallesi Gazi Caddesi No:2 19100 ÇORUM
Başvuru tarih ve sayısı:
21.11.2012 / 38229
Başvuruya konu ihale:
2012/127591 İhale Kayıt Numaralı "Temizlik İşleri Personel Hizmet Alımı" İhalesi
Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:
Çorum Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğütarafından 16.10.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Temizlik İşleri Personel Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Anka Sos. Hiz. Tek. Des. İşl. Hiz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. - Doz Sos Hiz. Tek. Des. İşl. Hiz. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 07.11.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 12.11.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.11.2012 tarih ve 38229 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.11.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2012/4304 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
Karar:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
1 ) İhalede teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin 6.934.900,35 TL olduğu ancak işçilik hesaplama modülünde yapılan hesaplamada 6.934.858,86 TL sonucuna ulaşıldığı ve elle yapılan hesaplama sonucunda bulunan asgari işçilik maliyetinin altında teklif veren isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği ayrıca anılan hususun isteklilerin birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata oluşmasına sebep olduğu,
2 ) Birim fiyat teklif cetvelinin 2. kısım 3 no.lu satırında 10,33 TL yerine 10,32 TL teklif verdikleri gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, işçilik kalemlerinde yuvarlama işleminin her aşamada ayrı ayrı yapılması gerektiği, yuvarlama işleminin anılan şekilde yapılması durumunda 10,32 TL tutarına ulaşıldığı, bu nedenle tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
1 ) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde“İhale komisyonunun talebi üzerine idare tekliflerin incelenmesi, karşılaştırılması ve değerlendirilmesinde yararlanmak üzere net olmayan hususlarla ilgili isteklilerden yazılı olarak tekliflerini açıklamalarını isteyebilir. Ancak bu açıklama, hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya ihale dokümanında yer alan şartlara uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilmez ve yapılmaz.
Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.”hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde“…16.5.2. Kısmi teklife izin verilip verilmediğine bakılmaksızın, birim fiyat üzerinden teklif alınan tüm ihalelerde istekliler, hizmet alımı ihalelerinde işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemleri hariç, birim fiyatları ve birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra iki ondalık basamaklı sayıdan fazla olacak şekilde verebileceklerdir. Ancak, toplam teklif tutarı virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.
…
16.5.2.1. İşçilik ücreti, yol ve yemek bedeli ile bunlar üzerinden alınan prim tutarları gibi işçilik kalemlerini oluşturan maliyet unsurlarına ilişkin hesaplama yöntemi, sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında kanunla ve idari düzenlemelerle belirlenmiş olup, bu çerçevede 1 TL (Bir Türk Lirası)’nin altındaki tutarlar iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılmaktadır. Sosyal güvenlik mevzuatındaki düzenlemelerin emredici nitelikte olması nedeniyle isteklilerin ilgili mevzuatı gereğince yapacakları işçilik hesaplamalarında da anılan yöntemin uygulanması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple, hizmet alımı ihalelerinde birim fiyat teklif cetvelinde yer alan ve işçi sayısı üzerinden teklif alınan işçilik kalemlerinin birim fiyatları ile birim fiyatla miktarın çarpılması sonucu bulunan tutarları, virgülden sonra en yakın iki ondalık basamaklı sayıya yuvarlanarak yazılacaktır. Yuvarlama işleminde yarım kuruş ve üzerindeki değerler bir kuruşa tamamlanacak; yarım kuruşun altındaki değerler ise dikkate alınmayacaktır.” açıklaması,
Anılan Tebliğ’in “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dâhil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde“…78.6. Tekliflerin hazırlanmasında ve asgari işçilik maliyetinin hesaplanmasında, ihale tarihinde yürürlükte bulunan asgari ücret dikkate alınacaktır.
78.7. Yaklaşık maliyet içerisinde yer alan işçilik maliyeti; çalıştırılacak personel sayısı ile brüt asgari ücret tutarı ve bu tutar üzerinden hesaplanan işveren payı dikkate alınarak hesaplanacaktır. İstekliler tarafından yaşlılık aylığı veya emekli aylığı bağlanmış olan personel çalıştırılacağı belirtilmiş olsa dahi işveren paylarının hesabında bu hususlar dikkate alınmayacaktır. İdarelerce yaptırılacak işin niteliği dikkate alınarak brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak ücret belirlenebilecek, ancak brüt asgari ücretin işverene maliyetinin (%) fazlası olarak belirleme yapılmayacaktır.
78.8. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde (ulusal bayram, resmi ve dini bayram günleri ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü ve yılbaşı günü) yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi, fazla çalışmalar için ise aynı Kanunun 41 inci maddesi uyarınca hesaplanacak ücret, brüt asgari ücret üzerinden; idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası öngörülmüş ise bu tutar üzerinden hesaplanacaktır. Bu durumda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca belirlenecek ücretin hesaplanabilmesi açısından çalışılacak gün ve personel sayısı ile fazla çalışma yapılacak hallerde toplam fazla çalışma saati ihale dokümanında belirtilecektir.
78.9. İhale konusu işte çalışacak personele ilişkin yemek ve yol maliyetlerinin istekli tarafından karşılanmasının öngörüldüğü hallerde, bu maliyetlerin brüt tutarları dikkate alınacaktır.
78.10. Nakdi olarak ödenecek brüt yemek ve yol bedeli üzerinden işveren sigorta primi ayrıca hesaplanacak ve yemek bedeli hesaplanırken yemek prim istisna tutarı da dikkate alınacaktır.” açıklaması,
Aynı Tebliğ’in “Hizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’uncu maddesinde ise“79.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;
İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.
…
79.3. Asgari işçilik maliyeti;
i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),
ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,
iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.” açıklaması bulunmaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde“25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:
1 adet temizlik sorumlusu için brüt asgari ücretin %30 fazlası,
15 adet ekipbaşı için brüt asgari ücretin %30 fazlası,
2 adet tekniker için brüt asgari ücretin %30 fazlası,
70 adet sürücü için brüt asgari ücretin %20 fazlası,
1 adet depo sorumlusu brüt asgari ücretin %20 fazlası,
1 adet oto tamircisi için brüt asgari ücretin %10 fazlası,
6 adet ilaçlama işçisi için brüt asgari ücretin %10 fazlası,
4 adet ot biçme (tırpan) işçisi için brüt asgari ücretin %10 fazlası,
287 adet vasıfsız temizlik işçisi için brüt asgari ücret üzerinden ödeme yapılacaktır.
Sözleşme süresince dini ve resmi bayram tatili çalışması;
1 adet temizlik sorumlusu toplam 7,5 gün,
15 adet ekipbaşı toplam 175,5 gün,
2 adet tekniker toplam 15 gün,
70 adet sürücü toplam 825 gün,
1 adet depo sorumlusu toplam 6,5 gün,
6 adet ilaçlama işçisi toplam 57 gün,
1 adet oto tamircisi toplam 11,5 gün
4 adet ot biçme(tırpan) işçisi toplam 42 gün,
287 adet vasıfsız temizlik işçisi toplam 3.510,5 gün
Resmi ve dini tatil çalışması yapılacaktır.
Sözleşme süresince fazla çalışma saatleri;
15 adet ekipbaşı toplam 150 saat,
70 adet sürücü toplam 500 saat,
1 adet oto tamircisi toplam 50 saat,
6 adet ilaçlama işçisi toplam 50 saat,
4 adet ot biçme (tırpan) işçisi toplam 50 saat,
287 adet vasıfsız temizlik işçisi toplam 5.000 saat
Fazla çalışma yapılacaktır.
25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:
387 adet personelin her birine nakdi olarak brüt 6,00 TL olmak üzere aylık 26 takvim gün üzerinden yemek bedeli verilecek ve bordroda gösterilecektir.
…
25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.
İhale konusu işte dikkate alınması gereken iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı %2,5’dur.” düzenlemesine yer verilmiştir.
İdare tarafından yaklaşık maliyetin hesaplanması aşamasında işçilik maliyetinin tespiti için işçilik hesaplama modülünün kullanılarak asgari işçilik maliyetinin 6.934.858,87 TL olarak belirlendiği görülmüştür.
İşçilik hesaplama modülü ile yapılan hesaplamada personele verilecek olan aylık brüt ücret (brüt yemek bedeli dâhil) üzerinden ayrı ayrı hesaplanarak her aşamada virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanması gereken %11 oranındaki “malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi”, %7,5 oranındaki “genel sağlık sigortası primi” %2,5 oranındaki “sigorta risk primi” ile %2 oranındaki “işveren işsizlik priminin” %23’lük orana tekabül eden tek bir oran üzerinden “işveren prim toplamı” adı altında tespit edildiği ve ortaya çıkan tutarın bu aşamadan sonra virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanarak aylık brüt ücrete eklendiği anlaşılmaktadır.
Ayrıca işçilik hesaplama modülü ile yapılan hesaplamada resmi-dini bayram tatili çalışması ile fazla çalışma ücretinin tespitinde öncelikle personelin aylık ücreti üzerinden %23 oranında işveren payı ile %3 oranında sözleşme ve genel giderlerin hesaplandığı, ortaya çıkan tutarın 30’a bölünerek günlük ücretin belirlendiği, günlük ücretin 7,5’e bölünerek saatlik ücretin belirlendiği, ortaya çıkan saatlik ücretin %50 fazlasının hesaplanarak fazla çalışmaya esas ücretin tespit edildiği ve yuvarlama işleminin her işlem sonucunda ayrı ayrı yapılması yerine ortaya çıkan son tutar üzerinden yapıldığı görülmektedir.
İşçilik hesaplama modülünde yapılan hesaplamaların yalnızca bilgilendirme amaçlı olduğu dikkate alındığında; malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, genel sağlık sigortası primi, sigorta risk primi ve işveren işsizlik priminin personelin aylık brüt ücreti üzerinden ayrı ayrı tespit edilerek ortaya çıkan tutarların her aşamada virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlanması ve anılan tutarların aylık brüt ücrete eklenmesi, aynı şekilde resmi-dini bayram tatili çalışması ile fazla çalışma ücretinin tespitinde prim tutarlarının ayrı ayrı belirlenmesi, her işlem sonucunda yuvarlama yapılması ve %3 oranındaki sözleşme ve genel giderlerin son işlem olarak toplam tutara eklenmesi gerekmektedir.
Yukarıda yapılan tespitler doğrultusunda incelemeye konu ihalede çalıştırılacak personel gruplarının aylık işçilik ücreti, resmi-dini bayram tatili çalışması ücretine esas işçilik ücreti ve fazla çalışma ücretine esas işçilik ücreti birim fiyatlarına aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.
Personel Grubu Aylık İşçilik Ücreti (TL) Resmi-Dini Bayram Tatili Çalışması Ücretine Esas İşçilik Ücreti (TL) Fazla Çalışma
Ücretine Esas İşçilik Ücreti (TL)
Temizlik Sorumlusu 1.735,02 51,64 10,32
Ekipbaşı 1.735,02 51,64 10,32
Tekniker 1.735,02 51,64 10,32
Sürücü 1.615,87 47,66 9,54
Depo Sorumlusu 1.615,87 47,66 9,54
Oto Tamircisi 1.496,72 43,69 8,74
İlaçlama İşçisi 1.496,72 43,69 8,74
Ot biçme (tırpan) işçisi 1.496,72 43,69 8,74
Vasıfsız temizlik işçisi 1.377,57 39,72 7,95
Tabloda yer verilen işçilik birim fiyatları esas alınarak yapılan hesaplama sonucunda başvuruya konu ihalede teklif edilmesi gereken
asgari işçilik maliyeti 6.934.901,50 TL olarak tespit edilmiştir.
Bu yönüyle teklif fiyatları söz konusu tutarın altında olan ihale üzerinde bırakılan Turkuaz Tem. San. Tic. Ltd. Şti. - MSM Tem. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi Karahan Group San. Tic. Ltd. Şti. ve geçerli teklif sahibi Abayrak Tem. San. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği neticesine varılmıştır.
2 ) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:
Başvuru sahibi Anka Sos. Hiz. Ltd. Şti. - Doz Sos Hiz. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin birim fiyat teklif cetvelinin 2. kısım 3 no.lu satırında yer alan “ekipbaşı fazla çalışma” birim fiyatının asgari ücretin altında belirlendiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.5’inci maddesinde yer alan“Aşırı düşük teklif sorgulaması sonucunda; (79.4.2.) maddesine uygun açıklamada bulunmayan, açıklamaları teknik şartnameye aykırı hususlar içeren veya teklif tutarı, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti ve %3 oranındaki sözleşme giderleri ile genel giderleri, personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde ise asgari işçilik maliyeti ve ilgili mevzuatı uyarınca hesaplanacak sözleşme giderlerini karşılamayan isteklilerin teklifleri gerekçeleri belirtilmek suretiyle reddedilecektir.” açıklaması uyarınca istekliler tarafından teklif edilen fiyatların asgari işçilik maliyetini karşılayıp karşılamadığı yönündeki inceleme aşırı düşük teklif sorgulaması aşamasında yapılabilecektir.
Başvuru sahibinin birinci iddiasının incelenmesi kapsamında yapılan işçilik birim fiyat hesaplamaları paralelinde adı geçen isteklinin söz konusu kaleme yönelik birim fiyat teklifinin asgari ücretin altında olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca isteklinin teklifinin idarece belirlenen kâr hariç yaklaşık maliyetin ve inceleme konusu ihalede teklif edilmesi gereken asgari işçilik maliyetinin üzerinde olduğu anlaşıldığından anılan isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlenmesine imkân bulunmamaktadır. Bu nedenle isteklinin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinin 2. kısım 3 no.lu satırında yer alan “ekipbaşı fazla çalışma” birim fiyatının asgari ücretin altında belirlendiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı neticesine varılmıştır.
B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.
1) İdeal Eğt. Org. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinin 2. kısım 15. satırında yer alan “vasıfsız temizlik işçisi fazla çalışma” birim fiyatının asgari ücretin altında belirlendiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.5’inci maddesi uyarınca istekliler tarafından teklif edilen fiyatların asgari işçilik maliyetini karşılayıp karşılamadığı yönündeki inceleme aşırı düşük teklif sorgulaması aşamasında yapılabilecektir.
Söz konusu isteklinin teklifinin idarece belirlenen kâr hariç yaklaşık maliyetin ve başvuru sahibinin birinci iddiasının incelenmesi kapsamında tespit edilen asgari işçilik maliyetinin üzerinde olduğu anlaşıldığından isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlenmesine imkân bulunmamaktadır. Bu nedenle isteklinin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinin 2. kısım 15. satırında yer alan “vasıfsız temizlik işçisi fazla çalışma” birim fiyatının asgari ücretin altında belirlendiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı neticesine varılmıştır.
2) Baybora Hizm. Ltd. Şti.-Doğan Grup Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın teklifinin birim fiyat teklif cetvelinde yer alan “sürücü işçilik”, “depo sorumlusu işçilik” ve “ekipbaşı fazla çalışma” iş kalemlerinde asgari ücretin altında birim fiyat teklif verildiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı görülmüştür.
Kararın (A) bölümünde yapılan işçilik birim fiyat hesaplamaları paralelinde adı geçen isteklinin söz konusu kalemlere yönelik birim fiyat tekliflerinin asgari ücretin altında olmadığı tespit edilmiştir.
Ayrıca Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.5’inci maddesi uyarınca istekliler tarafından teklif edilen fiyatların asgari işçilik maliyetini karşılayıp karşılamadığı yönündeki inceleme aşırı düşük teklif sorgulaması aşamasında yapılabilecektir.
Söz konusu isteklinin teklifinin idarece belirlenen kâr hariç yaklaşık maliyetin ve başvuru sahibinin birinci iddiasının incelenmesi kapsamında tespit edilen asgari işçilik maliyetinin üzerinde olduğu anlaşıldığından isteklinin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlenmesine imkân bulunmamaktadır. Bu nedenle isteklinin teklifinin birim fiyat teklif cetvelinde yer alan bazı iş kalemlerine yönelik birim fiyatların asgari ücretin altında belirlendiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının mevzuata uygun olmadığı neticesine varılmıştır.
Bununla birlikte istekli tarafından birim fiyat teklif cetvelinin ikinci ara toplam kısmında 241.603,13 TL olarak esas alınan tutarın 241.603,14 TL olarak hesaplanması gerektiği anlaşıldığından sunulan teklif cetvelinde aritmetik hata tespit edilmiş ve teklifinin 4734 sayılı Kanun’un 37’nci maddesi uyarınca değerlendirme dışı bırakılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu yönüyle adı geçen isteklinin teklifinin üç adet iş kaleminde asgari ücretin altında teklif verildiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması yönündeki idari işlem esasa etkili olmamıştır.
Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, Turkuaz Tem. San. Tic. Ltd. Şti. - MSM Tem. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, Karahan Group San. Tic. Ltd. Şti. ve Abayrak Tem. San. Tic. Ltd. Şti.nin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılması; İdeal Eğt. Org. Tic. Ltd. Şti. ve Anka Sos. Hiz. Ltd. Şti. - Doz Sos Hiz. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın tekliflerinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.
Mahmut GÜRSES
Başkan
Kazım ÖZKAN
II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ
Kurul Üyesi Ahmet ÖZBAKIR
Kurul Üyesi
Mehmet Zeki ADLI
Kurul Üyesi Hamdi GÜLEÇ
Kurul Üyesi Mehmet AKSOY
Kurul Üyesi