Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Personele dayalı bir ihalede, hangi teklifler için aşırı düşük sorgulama yapılması gerekmektedir? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2012/068

Gündem No : 39

Karar Tarihi : 21.11.2012

Karar No : 2012/UH.III-4394

Şikayetçi:

Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş., MAHMUTBEY MAHALLESİ KUĞU SOKAK NO:17 KAT:1/1 ZEMİN İSTANBUL

İhaleyi yapan idare:

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü (İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı) (Satınalma Müdürlüğü ), 34094 İSTANBUL

Başvuru tarih ve sayısı:

19.10.2012 / 35061

Başvuruya konu ihale:

2012/88243 İhale Kayıt Numaralı "İstanbul Üniversitesi 15 Aylık Güvenlik Hizmeti Temini" İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı Satınalma Müdürlüğü tarafından 10.08.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “İstanbul Üniversitesi 15 Aylık Güvenlik Hizmeti Temini” ihalesine ilişkin olarak Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş.nin 04.10.2012 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 10.10.2012 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 19.10.2012 tarih ve 35061 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.10.2012 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2012/3859 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından “İstanbul Üniversitesi 15 Aylık Güvenlik Hizmeti Temini” ihalesinin 10.08.2012 tarihinde yapıldığı, söz konusu ihaleye ilişkin kesinleşen ihale kararı bildirim yazısında VIP Güvenlik ve Koruma Hizmetleri Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak belirlendiğinin belirtildiği, firmalarının da ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif durumunda olduğu, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin ticari hayatın olağan durumuna uygun olmadığı, idarece yapılan aşırı düşük teklif sorgulamasında teklifin önemli bileşeni olarak kabul edilerek açıklama istenilmesi gereken özel güvenlik mali sorumluluk sigortası için teklifleri aşırı düşük olarak belirlenen isteklilerden bir açıklama istenilmediği, ayrıca İdari Şartname’de talep edilen aracın hizmetin ifasına yönelik birimler göz önüne alındığında, belirtilen hizmet noktalarının kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yer almadığı, bu nedenle isteklilerin bu gider kalemi için teklif bedelleri içerisinde bir bedel öngörmeleri gerektiği, sonuçolarak idarece eksik ve yetersiz bilgilere dayanılarak aşırı düşük teklif sorgulamasının sonuçlandırıldığı ve ihalenin VIP Güvenlik Hizmetleri Tic. Ltd. Şti üzerinde bırakıldığı, anılan isteklinin teklifinin ticari hayatın olağan durumuna uygun olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

Şikâyet konusu husus ile ilgili olarak idareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idarenin cevap yazısında, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklif fiyatının 6.967.703,85 TL olduğu ve bu teklifin yaklaşık maliyetin % 3,24 altında, firmalarının teklifinin ise yaklaşık maliyetin % 3,16 altında olduğu, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası için gerek ihale üzerinde bırakılan istekli, gerekse firmalarının teklif bedelleri içinde 3.795 TL bedel öngördüğü, işin yürütülmesi için kullanılacak olan araç bedeli için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı bir kalem açılmadığı, isteklilerin bu gider için maliyet hesabını yaparak teklif fiyatlarına yansıtmaları gerektiği, ihale komisyonu tarafından teklifleri yaklaşık maliyetin altında bulunan 3 istekliye aşırı düşük teklif sorgulaması yapıldığı, bu isteklilerin birim fiyat cetvelinde 6-17 nolu iş kalemleri için (giyim giderleri) açıklama yapmalarının istenildiği, açıklama sunan 2 isteklinin açıklamalarının kabul edilerek ihalenin en düşük geçerli teklif üzerinde bırakıldığı belirtilerek başvuru reddedilmiştir.

İdari Şartname ve Teknik Şartname’de yer alan düzenlemelerden şikâyet konusu ihaleye ilişkin işin İstanbul Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Onkoloji Enstitüsü, Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Kardiyoloji Enstitüsünün özel güvenlik hizmetlerinin özel güvenlik şirketlerince istihdam edilen özel güvenlik görevlilerince 15 ay yerine getirilmesi işi olduğu, söz konusu işin toplam 253 personel ile yürütüleceği, ihalenin birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirildiği belirlenmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aşırı düşük teklifler”başlıklı 59’uncu maddesinde“ (1) İhale komisyonu verilen tekliflerden, diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanları tespit eder. Bu teklifleri reddetmeden önce, belirlediği süre içinde teklif sahiplerinden teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister.

(2) İhale komisyonu;

a) Verilen hizmet ve yapım yönteminin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen işin özgünlüğü,

hususlarında belgelendirilmek suretiyle yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak, aşırı düşükteklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen aşırı düşük teklifler, geçerli teklif olarak dikkate alınır.

(3) Aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde; Kamu İhale Kurumu tarafından aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer veya sorgulama kriterleri ya da ortalamalar belirlenmiş ise ihale komisyonu bu düzenlemeyi esas alır.

(4) Aşırı düşük teklif değerlendirmesinde tekliflerin, asgari maliyet yanında sözleşme giderlerini karşılayıp karşılamadığı da dikkate alınır.”hükmü yer almaktadır.

Ayrıca bu hususa ilişkin olarak Kamu İhale Genel Tebliği’ninHizmet alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi”başlıklı 79’uncu maddesinde“79.1.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, tekliflerin değerlendirilmesinde;

İhale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderleri karşılamak üzere birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik kalemindeki (yol, yemek ve giyecek dahil brüt asgari ücret veya brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası üzerinden ücret hesaplanan işçilik kalemi ile ulusal bayram ve genel tatil günleri ve fazla çalışma saatlerine ilişkin işçilik kalemleri) birim fiyatlar ile işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri kapsamında çalıştırılacak olan her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden işçilik hesaplama modülü kullanılarak % 3 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanacaktır.

79.2.Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde; amortisman, kıdem tazminatı, iş yeri hekimliği ücreti, oryantasyon eğitimi gideri, yaka kartı ve bu mahiyetteki giderlerin genel giderler içinde yer alacağı kabul edileceği için aşırı düşük teklif sorgulamasında bu giderler, önemli teklif bileşeni olarak belirtilmeyecek ve isteklilerden aşırı düşük teklif sorgulamasına verdikleri cevaplarda bu giderler için bir bedel öngörmeleri istenmeyecektir. Sözleşme giderleri ve genel giderler içinde değerlendirilmesi öngörülen giderler idari şartnamelerde “teklif fiyata dahil olan diğer giderler” kısmında belirtilmeyecektir.

79.3. Asgari işçilik maliyeti;

i- İhale tarihinde yürürlükte bulunan brüt asgari ücret veya idari şartnamede brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret (ulusal bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışma saatlerine ilişkin ücretler dahil),

ii- İdari şartnamede öngörülen nakdi veya ayni yemek ve yol bedeli ile ayni giyim bedeli,

iii- İşveren sigorta primi tutarından oluşmaktadır.

79.4. İhale komisyonu tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri ile personel çalıştırılmasına dayalı olmamakla birlikte ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı hizmet alımı ihalelerinde asgari işçilik maliyeti, sözleşme giderleri ve genel giderler ile varsa malzeme ve diğer maliyet kalemleri, bunlar dışında kalan hizmet alımı ihalelerinde ise ihale dokümanında belirtilen teklif fiyata dahil giderler dikkate alınmak suretiyle tekliflerin değerlendirilmesi yapılarak 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesi uyarınca teklifi aşırı düşük görülen isteklilerden işin niteliğine göre ihale komisyonunca belirlenen önemli teklif bileşenleri ile ilgili açıklama istenecektir. İdarelerce aşırı düşük tekliflere yönelik açıklama istenmesine ilişkin yazıda, teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenlerin belirtilmesi ve açıklama için isteklilere üç (3) iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilmesi gerekmektedir.

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

79.4.2.23. Özel güvenlik hizmet alımlarında ihale konusu işe ilişkin her türlü güvenlik sistem ve cihazları ile ekipman, alet, edevat, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman maliyetlerinin tamamı, sözleşme ve genel giderler içerisinde yer alan amortisman olarak kabul edilecek ve aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyecektir.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgulamasında giyim bedeli ise önemli bir bileşen olarak görülecek ve isteklilerce giyim bedelini tevsik eden belgeler sunulacaktır. Giyeceklerin daha önce alındığı ve bunun için bir gider öngörülmediği gibi açıklamalar kabul edilmeyecektir.

Özel güvenlik hizmet alım ihalelerinde mali sorumluluk sigortası gideri aşırı düşük teklif sorgulamasında önemli bir bileşen olarak kabul edilecek ve isteklilerce aşırı düşük teklif sorgulaması çerçevesinde sigorta acentelerinden alınarak sunulan poliçe, proforma fatura veya sözleşmelerin ekine sigorta acentelerince Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimatında yer alan teminat tutarları üzerinden teklif ettikleri sigorta prim tutarlarıyla özel güvenlik mali sorumluluk sigortası hizmetini geçekleştirebileceklerine ilişkin ilgili sigorta şirketinin genel müdürlüğünden veya bölge müdürlüğünden alınan teyit yazısının eklenmesi ve bu teyitlerin yetkili kişilerin imzasını taşıması gerekecektir. Ancak sigorta şirketlerinin genel müdürlük veya bölge müdürlüklerinden alınmış poliçe veya fiyat teklifleri için teyit alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Özel güvenlik hizmetinin kampüs gibi belirli bir alan içerisinde yerine getirilmesi ve güvenlik için bir araca gerek duyulması halinde, bu aracın akaryakıt ve diğer maliyetleri önemli teklif bileşeni olarak kabul edilmeyecektir.” açıklamalarına yer verilmiştir.

İdari Şartname’nin“Teklif fiyata dahil olan giderler”başlıklı 25’inci maddesinde“25.1. İlgili mevzuat gereğince yapılacak hamaliye, vergi, resim ve harç giderleri isteklilerce teklif edilecek fiyata dahildir.

25.2.25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3.Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1. İşin süresi ve personel sayısı dikkate alınarak ilgili mevzuatına göre hesaplanacak işçilik ücreti:

Özel güvenlik işinde çalıştırılacak elemanlara aşağıda belirtilen oranlarda brüt asgari ücretin fazlası ödenecektir. Çalıştırılacak personele, Resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü yaptırılacak çalışma için 4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesi uyarınca o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenecektir. Resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü çalıştırılacak personele, brüt asgari ücretin yüzde (%) fazlası olarak belirlenen ücret üzerinden hesaplanan işveren payı dikkate alınarak değerlendirme yapılacaktır.

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması Kişi Sayısı A. Ücret Fazlası % Tatil Gün Sayısı Tatilde Çalışılacak Toplam Gün Sayısı
a- Güvenlik Müdürü 2 115 20 40
b- Güvenlik Amiri 10 95 20 200
c- Güvenlik Personeli 241 45 20 4820
TOPLAM: 253

25.3.2. Yemek, yol ve giyecek giderleri:

Yemek gideri; ayni olarak, idare tarafından hasta, nöbetçi personel ve Refakatçı için çıkan yemekten karşılanacaktır.

Yüklenici çalıştıracağı Güvenlik Müdürü ve Güvenlik Amirleri ve Güvenlik personelinin her birine teknik şartnamenin 12.2.4. maddesinde belirtilen giyecekleri verecektir. Özel güvenlik hizmet alım ihalesinde verilecek giyecekler 5188 sayılı Kanun ve ikincil mevzuatına uygun olacaktır. Çalışacak personele verilecek giyecekler ayni olarak verilecektir.

25.3.3. Malzeme giderleri:

Teknik şartnamenin 12.1 maddesinde belirtilen ve yüklenici tarafından temin edilecek vardiya form, tutanak ve raporlar (Nöbet defteri, Vardiya Devir Teslim Defteri, Devriye Tutanak Defteri ve Ziyaretçi Kayıt Defteri vs.) teklif fiyata dahildir.

25.3.4. Diğer giderler:

a) Teklif edilmesi gereken toplam asgari işçilik maliyetine % 3 sözleşme ve genel gideri (her türlü güvenlik sistem ve cihazları ve cihazlara ait olan her nevi aparat, disket, kaset ile ekipman, kelepçe, cop, dedektör, telsiz, el feneri, düdük gibi makine ve ekipman ile amortisman, iş yeri hekimi, ihbar ve kıdem tazminatına ilişkin maliyetlerinin tamamı sözleşme ve genel giderler içerisinde kabul edilir.) teklif fiyatları dahil edilecektir.

b) Yaptırılması zorunlu olan Özel Güvenlik Mali Sorumluluk Sigortası ilgili talimat ve tariflerde belirtilen tutarlar dikkate alınarak teklif fiyata dahil edilecektir.


c) Yüklenici hizmet süresince her vardiya da en az iki defa işin takibi (belirsiz saatte devriye atma) için 1 (bir) adet Binek (sedan) Tipi araç bulunduracaktır. Bulundurulacak araç günlük ortalama 20 km. yol katedecektir. Araç, 3 (üç) yaşından büyük olmayacak, dizel veya benzinli olacaktır.

25.4.Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

İş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası prim oranı %1 (yüzde bir)’dir.”düzenlemesi bulunmaktadır.

Şikâyet konusu ihalede yaklaşık maliyetin altında teklif vermiş olanUlusal Özel Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti., VIP Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti. ve Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş.nin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği ve idarenin 17.08.2012 tarihli yazısı ile söz konusu isteklilerden birim fiyat teklif cetvelinin 6-17’nci iş kalemleri için (giyim giderleri) Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79’uncu maddesine uygun belgelendirme yapmalarının istenildiği, Ulusal Özel Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin istenen açıklamaları sunmadığı ve ihale komisyonunca anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı, VIP Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti. ve Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş.nin açıklamalarının incelenerek kabul edildiği ve 24.09.2012 tarihli kesinleşen ihale kararı ile VIP Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin ekonomik açıdan en avantajlı teklif, Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği tespit edilmiştir.

İhale işlem dosyasında yer alan belge ve bilgilerden şikâyet konusu ihaleye ilişkin idarece yaklaşık maliyetin asgari işçilik maliyeti, piyasa araştırması ve bir önceki alımda gerçekleşen fiyatlar esas alınarak belirlendiği görülmüştür.

İhale konusu iş, güvenlik hizmet alımı olup personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı niteliğindedir. Kamu İhale Genel Tebliği’nin 79.4’üncü maddesinde belirtildiği üzere personel çalıştırılmasına dayanan hizmet alımı ihalelerinde kâr hariç yaklaşık maliyet tutarının üzerindeki teklifler aşırı düşük teklif olarak kabul edilmeyecektir.

İncelenen ihalede idarece asgari işçilik maliyetinin hesaplandığı, hesaplanan bu maliyetin üzerine %3 kâr oranının eklendiği, giyim ve diğer giderler için ise piyasadan alınan ortalama fiyatların kullanıldığı, bu rakamın üzerine herhangi bir kâr oranının eklenmediği belirlenmiştir.

Dolayısıyla söz konusu ihalede işçilik maliyetinden %3 kâr oranı ayrıştırılarak, bu bedele diğer maliyetlerin eklenmesi ve bu rakamın altının aşırı düşük teklif sorgulamasına tabi tutulması gerekmektedir.

Yapılan hesaplama sonucunda işçilik bedelinden % 3 kâr oranının ayrıştırılması ve diğer giderlerin eklenmesi ile ulaşılan rakam 6.994.283,648 TL olarak bulunmuştur.

İdarece yaklaşık maliyetin altında teklif veren üç isteklinin aşırı düşük teklif olarak belirlendiği ve anılan isteklilerden teklif birim fiyat cetvelinin 6-17 nolu iş kalemleri ile ilgili (giysi kalemleri) açıklamalarını sunmalarının istenildiği, VIP Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti. ve Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş.nin açıklamaları sunduğu, Ulusal Özel Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin ise açıklama sunmadığı ve anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı tespit edilmiştir. Ancak yukarıda yapılan tespit dikkate alındığında kâr hariç hesaplanan yaklaşık maliyetin altında teklif vermiş olan VIP Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti. ile Ulusal Özel Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin aşırı düşük teklif olarak belirlenmesi, Akdeniz Güvenlik Hizmetleri A.Ş.nin ise aşırı düşük teklif olarak belirlenmemesi gerekmektedir. İdarenin 17.08.2012 tarihli yazısı incelendiğinde bu yazıda sadece giyim bedellerine ilişkin açıklama istenildiği, mevzuat uyarınca teklifin önemli bileşeni olan ve sorgulanması gereken özel güvenlik mali sorumluluk sigortası için açıklama istenilmediği belirlenmiştir. Ayrıca işin yürütülmesi aşamasında kullanılacak araç maliyeti için yaklaşık maliyetin hesabında ayrı bir maliyet hesabının yapıldığı, söz konusu işin anılan Tebliğin 79.4.2.23’üncü maddesinde belirtildiği üzere kampüs gibi belirli bir alan dahilinde yürütülen bir iş niteliğinde olmadığı vebu giderin genel giderler içine dahil edilmediği anlaşıldığından bu gidere ilişkin de aşırı düşük teklif olarak belirlenen isteklilerden açıklama istenilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Ulusal Özel Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin idarenin ilk aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısında sadece giyim giderine ilişkin açıklama istenilmesine rağmen açıklama sunmadığı belirlendiğinden anılan isteklinin tekrar bir sorgulamaya tabi tutulmasına gerek bulunmamıştır.

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, VIP Güv. ve Koruma Hiz. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin aşırı düşük teklif olarak belirlenmesi, idarece söz konusu ihalede teklifin önemli bileşenlerinin belirtilerek anılan istekliden tekrar aşırı düşük teklif açıklaması istenilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.

Mahmut GÜRSES

Başkan

Kazım ÖZKAN

II. Başkan Ali Kemal AKKOÇ

Kurul Üyesi Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13192
 - Bu Hafta (13.10-14.10): 0
 - Geçen Hafta(06.10-12.10): 0
 - Bu Ay (Ekim): 0
 - Geçen Ay (Eylül): 12
Kategori: 162
Haberler: 735

Abone İstatistiği

34 misafir ve 16 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 38.635.866
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."