Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Hizmet ihalelerinde eşit teklifler değerlendirilirken "ticari merkez" kavramından ihaleye katılan gerçek kişi tacirler bakımından ne anlaşılması gerekir? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURUL KARARI

Toplantı No : 2017/026

Gündem No : 53

Karar Tarihi : 31.05.2017

Karar No : 2017/UH.III-1519

Şikayetçi :

Fetih 1453 Sosyal Hizmetler San. Ve Tic. A.Ş.

İhaleyi Yapan Daire:

Erzurum Büyükşehir Belediyesi.Fen İşleri Daire Başkanlığı

Başvuru Tarih ve Sayısı:

06.04.2017 / 20847

Başvuruya Konu İhale:

2017/61689 İhale Kayıt Numaralı "Personel Hizmet Alımı" İhalesi

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Mehmet ATASEVER, Oğuzhan YILDIZ

BAŞVURU SAHİBİ:

Fetih 1453 Sosyal Hizmetler San. ve Tic. A.Ş.,

Lalapaşa Mahallesi 50.Yıl Caddesi Kaynak Apt. No: 24/7 Yakutiye/ERZURUM

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı,

Muratpaşa Mah. Merkez Yönetim Cad. 25100 Yakutiye/ERZURUM

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2017/61689 İhale Kayıt Numaralı “Personel Hizmet Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından 17.03.2017 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Personel Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Fetih 1453 Sosyal Hizmetler San. ve Tic. A.Ş.nin 24.03.2017 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.03.2017 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 06.04.2017 tarih ve 20847 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.04.2017 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2017/887 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, eşit teklif puanlaması sonucunda kura yöntemiyle ihale üzerinde bırakılan isteklinin ticari merkezinin esasen Erzurum olmadığı, bu nedenle ilgili kriter bakımından puan almaması gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddiasının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesinde “(1) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde, birden fazla istekli tarafından teklif edilen fiyatın en düşük fiyat olması durumunda, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla aşağıda belirtilen fiyat dışı unsurlar esas alınarak değerlendirme yapılır. Bu çerçevede isteklilere;

a) İsteklinin ve tüzel kişiliğinin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait iş deneyim belgesi kullanılmış ise bu ortağının, ilan veya davet tarihinden geriye doğru son iki yıl içinde 4735 sayılı Kanun kapsamında sözleşme imzalamamış olması veya imzaladığı sözleşmelerin toplam bedelinin ihale konusu işin yaklaşık maliyetinden daha düşük olması durumunda 2 puan, yaklaşık maliyet tutarı ile yaklaşık maliyetin iki katı arasında olması durumunda 1 puan,

b) İsteklinin ticari merkezinin ilan veya davet tarihinden geriye doğru en az bir yıldır ihaleyi yapan idarenin bulunduğu ilin mülki idari sınırları içindeki ticaret ve/veya sanayi odasına ya da ilgili meslek odasına kayıtlı bulunması durumunda 1 puan,

verilir.

(2) Ortak girişimlerin katıldığı ihalelerde birinci fıkra kapsamında puan alabilmek için belirtilen kriterlerin tüm ortaklarca sağlanması gerekmektedir. Bu çerçevede, birinci fıkranın (a) bendi kapsamında yapılacak değerlendirmede, tüm ortaklara ve bunların iş deneyim belgesi kullanılan ortaklarına ait toplam sözleşme tutarı esas alınacak, (b) bendindeki kriterin de tüm ortaklar tarafından sağlanması halinde ortak girişime puan verilecektir.

(3) Birinci fıkrada yer alan kriterleri sağlayamayan isteklilere puan verilmez. Yapılan değerlendirme sonucunda daha yüksek puana sahip istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenir. Ancak bu değerlendirme sonucunda eşitliğin bozulmaması durumunda, puanları eşit olan istekliler davet edilmek suretiyle, ihale komisyonu tarafından kura yöntemine başvurulur. Kura sonucunda tespit edilen istekliler, ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi ve ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenir.

(4) Birinci fıkranın (a) bendine ilişkin değerlendirmede ilan veya davet tarihi itibariyle geçerli EKAP verileri; (b) bendine ilişkin değerlendirmede isteklinin teklifi kapsamında sunulan belgeler esas alınır.

...” hükmü yer almaktadır.

Kamu İhale Genel Tebliği’nin 70’inci maddesinde “70.1. Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ihalelerde, en düşük geçerli teklifin birden fazla istekli tarafından verilmesi durumunda, bu teklifler öncelikli olarak Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 63 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan kriterlere göre puanlanacak ve en yüksek puana sahip istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, en yüksek ikinci puana sahip istekli ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenecektir.

70.1.1. …

70.1.2. Ticari merkezinin ilan veya davet tarihinden geriye doğru en az bir yıldır ihaleyi yapan idarenin bulunduğu ilin mülki idari sınırları içindeki ticaret ve/veya sanayi odasına ya da ilgili meslek odasına kayıtlı bulunmasına ilişkin değerlendirmede, isteklilerin teklif kapsamında sundukları yeterlik belgelerinden gerekli bilgilerin edinilerek puanlama yapılması gerekmektedir. İlgili belgelerde bir yıllık süreye ilişkin bilgi edinilememesi durumunda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin internet sayfasından gerekli sorgulama yapılır. Anılan sicil kayıtlarından da bu bilginin edinilememesi durumunda, sadece bu durumda olan isteklilere ilgili belgeleri sunmaları amacıyla 3 iş gününden az olmamak üzere yeterli süre verilerek değerlendirme yapılacaktır.

70.2. Puanlama sonucunda en yüksek puana sahip birden fazla isteklinin bulunması durumunda, bunlar arasında kura yöntemine başvurulacaktır.

70.2.1. Kura işleminden önce idare tarafından eşit puan sahibi isteklilere davette bulunulacak ve davet yazısında ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespiti için kura çekileceği bilgisi ile kuranın yeri ve saati belirtilecektir. İdare tarafından davet yapılması yeterli olup kuranın yapılması için davet edilen isteklilerin katılımının beklenmesi zorunlu değildir.

70.2.2. Kura işlemi ihale komisyonu tarafından saydamlık ve güvenirlik ilkelerine uygun biçimde yapılacaktır. İşlem sırasında ihale komisyonu üyeleri hazır bulunacak, eşit teklif sahibi isteklilerin ticaret unvanları aynı özelliklere sahip kağıtlara yazılarak, kuraya katılan istekliler huzurunda bir komisyon üyesi tarafından çekiliş yapılacaktır.

70.2.3. Puanlama sonucunda iki isteklinin eşit puana sahip olması durumunda kuradan çıkan istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi, diğer istekli ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlenecektir. Ancak ikiden fazla isteklinin aynı puana sahip olması durumunda iki kez kura çekilecektir. Bu durumda ilk çekilişte ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi istekli, ikinci çekilişte ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli belirlenecektir.

70.2.4. Puanlanma sonucunda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi belirlenebilmesine rağmen, en yüksek ikinci puana sahip birden fazla istekli bulunması durumunda, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibini belirlemek amacıyla bu istekliler arasında kura yöntemine başvurulacaktır.” açıklaması bulunmaktadır.

Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin sadece fiyat esasına göre belirlendiği ve en düşük geçerli teklifin birden fazla istekli tarafından verildiği başvuruya konu ihalede, ihale komisyonunca gerçekleştirilen puanlama işlemi neticesinde başvuru sahibi ile birlikte Mehmet Ali Yılmaz - Necatibeyoğulları İletişim ve İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Ortak Girişiminin en yüksek puanı aldığı, bu nedenle ihale komisyonu tarafından kura yöntemine başvurulduğu ve sonuç olarak ihalenin Mehmet Ali Yılmaz - Necatibeyoğulları İletişim ve İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Ortak Girişimi üzerinde bırakıldığı anlaşılmıştır.

Başvuru sahibince, ihale üzerinde bırakılan isteklinin pilot ortağı gerçek kişi tacir Mehmet Ali Yılmaz’ın ticari merkezinin ihalenin ilan edildiği 14.02.2017 tarihinden geriye doğru en az bir yıldır ihaleyi yapan idarenin bulunduğu Erzurum ilinin mülki idari sınırları içindeki ticaret ve/veya sanayi odasına kayıtlı bulunmadığı, dolayısıyla söz konusu isteklinin ilgili kriterden puan alamaması gerektiği iddia edilmektedir.

Yaşanan uyuşmazlığın çözülebilmesi için bahse konu düzenlemede yer verilen “ticari merkez” kavramından ihaleye katılan gerçek kişi tacirler bakımından ne anlaşılması gerektiği hususunun ticaret mevzuatı çerçevesinde açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun;

11’inci maddesinin birinci fıkrasında “Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.” hükmü,

12’nci maddesinin birinci fıkrasında “Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir.” hükmü,

24’üncü maddesinin birinci fıkrasında “Ticaret sicili, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının gözetim ve denetiminde ticaret ve sanayi odaları veya ticaret odaları bünyesinde kurulacak ticaret sicili müdürlükleri tarafından tutulur. …” hükmü,

27’nci maddesinin birinci fıkrasında “Ticaret siciline tescil, kural olarak istem üzerine yapılır. Resen veya yetkili kurum veya kuruluşun bildirmesi üzerine yapılacak tescillere ilişkin hükümler saklıdır. ...” hükmü,

31’inci maddesinde “(1) Tescil edilmiş hususlarda meydana gelen her türlü değişiklik de tescil olunur.

(2) Tescilin dayandığı olgu veya işlemler tamamen veya kısmen sona erer ya da ortadan kalkarsa sicildeki kayıt da kısmen yahut tamamen silinir.” hükmü,

32’nci maddesinde “(1) Sicil müdürü tescil için aranan kanuni şartların var olup olmadığını incelemekle yükümlüdür.

(2) Tüzel kişilerin tescilinde, özellikle şirket sözleşmesinin, emredici hükümlere aykırı olup olmadığı ve söz konusu sözleşmenin kanunun bulunmasını zorunluluk olarak öngördüğü hükümleri içerip içermediği incelenir.

(3) Tescil edilecek hususların gerçeği tam olarak yansıtmaları, üçüncü kişilerde yanlış izlenim yaratacak nitelik taşımamaları ve kamu düzenine aykırı olmamaları şarttır.

(4) Çözümü bir mahkeme kararına bağlı bulunan veya sicil müdürü tarafından kesin olarak tescilinde duraksanan hususlar, ilgililerin istemi üzerine geçici olarak tescil olunur. Ancak, ilgililer üç ay içinde mahkemeye başvurduklarını veya aralarında anlaştıklarını ispat etmezlerse geçici tescil resen silinir. Mahkemeye başvurulduğu takdirde kesinleşmiş olan hükmün sonucuna göre işlem yapılır.” hükmü,

35’inci maddesinde “(1) Tescil işleminin dayanakları olan dilekçe, beyanname, senetler, belgeler ve ilanları içeren gazeteler, üzerlerine sicil defterinin tarih ve numaraları yazılarak sicil müdürlüğünce saklanır.

(2) Herkes ticaret sicilinin içeriğini ve müdürlükte saklanan tüm senet ve belgeleri inceleyebileceği gibi giderini ödeyerek bunların onaylı suretlerini de alabilir. Bir hususun sicilde kayıtlı olup olmadığına dair onaylı belge de istenebilir.

(3) Tescil edilen hususlar, kanun veya Kanunun 26 ncı maddesine göre çıkarılacak yönetmelikte aksine bir hüküm bulunmadıkça ilan olunur.

(4) İlan, Türkiye genelinde sicil kayıtlarının ilanına özgü Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile yapılır” hükmü,

37’nci maddesinin birinci fıkrasında “Tescil kaydı ile ilan edilen durum arasında aykırılık bulunması hâlinde, tescil edilmiş olan gerçek durumu bildikleri ispat edilmediği sürece, üçüncü kişilerin ilan edilen duruma güvenleri korunur.” hükmü,

39’uncu maddesinde “(1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.

(2) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. ...” hükmü,

40’ıncı maddesinde “(1) Her tacir, ticari işletmenin açıldığı günden itibaren onbeş gün içinde, ticari işletmesini ve seçtiği ticaret unvanını, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirir.

(2) Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı notere onaylattırdıktan sonra sicil müdürlüğüne verir. Tacir tüzel kişi ise, unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları da notere onaylattırılarak sicil müdürlüğüne verilir. Gerçek kişi tacir ile tüzel kişi tacir adına imza atmaya yetkili kişi, ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı, noter onayı şartı aranmaksızın ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle de verebilir.

(3) Merkezi Türkiye’de bulunan ticari işletmelerin şubeleri de bulundukları yerin ticaret siciline tescil ve ilan olunur. Ticaret unvanına ve imza örneklerine ilişkin birinci ve ikinci fıkra hükümleri bu işletmelere de uygulanır. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça merkezin bağlı olduğu sicile geçirilen kayıtlar şubenin bağlı bulunduğu sicile de tescil olunur. Ancak, bu hususta şubenin bulunduğu yer sicil müdürlüğünün ayrı bir inceleme zorunluluğu yoktur.

...” hükmü,

41’inci maddesinin birinci fıkrasında “Gerçek kişi olan tacirin ticaret unvanı 46 ncı maddeye uygun olarak yapabileceği ekler ile kısaltılmadan yazılacak adı ve soyadından oluşur.” hükmü,

45’inci maddesinin birinci fıkrasında “Bir ticaret unvanına Türkiye’nin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olduğu takdirde, ek yapılır.” hükmü,

46’ncı maddesinde “(1) Tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmamak, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla; her ticaret unvanına, işletmenin özelliklerini belirten veya unvanda yer alan kişilerin kimliklerini gösteren ya da hayalî adlardan ibaret olan ekler yapılabilir.

(2) Tek başlarına ticaret yapan gerçek kişiler ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapamazlar.

…” hükmü,

48’inci maddesinde “(1) Her şube, kendi merkezinin ticaret unvanını, şube olduğunu belirterek kullanmak zorundadır. Bu unvana şube ile ilgili ekler yapılabilir.

(2) 41 ve 45 inci maddeler şubenin ticaret unvanı hakkında da uygulanır.

…” hükmü,

51’inci maddesinde “(1) Bütün mahkemeler, memurlar, ticaret ve sanayi odaları, noterler ve Türk Patent Enstitüsü görevlerini yaparlarken bir ticaret unvanının tescil edilmediğini, kanun hükümlerine aykırı olarak tescil edildiğini veya kullanıldığını öğrenirlerse durumu yetkili makamlara bildirmek zorundadırlar.

(2) 39 ilâ 45 inci veya 48 inci maddeleri ihlal edenler, ikibin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.

(3) 46 ncı maddeyi ihlal edenler veya 49 uncu maddeye aykırı olarak ticaret unvanını devredenlerle devralan ve kullananlar, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır” hükmü,

53’üncü maddesinin birinci fıkrasında “İşletme sahibi ile ilgili olmaksızın doğrudan doğruya işletmeyi tanıtmak ve benzer işletmelerden ayırt etmek için kullanılan adların da sahipleri tarafından tescil ettirilmesi gerekir. Tescil edilen işletme adları hakkında da 38, 45, 47, 50, 51 ve 52 nci maddeler uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin;

42’nci maddesinde “(1)Her tacir, bir ticaret unvanı seçmeye ve kullanmaya, işletmesini ve unvanını tescil ettirmeye mecburdur.

(2) Her tacirin kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı, tacir tüzel kişi ise, unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzalarını notere onaylatması zorunludur.

…” hükmü,

44’üncü maddesinde “(1) Bir ticaret unvanına, şube unvanı da dahil olmak üzere, Türkiye’nin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olduğu takdirde ek yapılır.

(2) Tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmamak, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmamak şartıyla; her ticaret unvanına, işletmenin özelliklerini belirten veya unvanda yer alan kişilerin kimliklerini gösteren ya da hayali adlardan ibaret olan ekler yapılabilir.

(3) Gerçek kişi tacirlerin faaliyet konuları birbirinden farklı olan birden çok ticari işletmesinin bulunması halinde, ticaret unvanına her işletme dolayısıyla ayırt edici ilaveler yapılarak tescil olunur.

…” hükmü,

50’nci maddesinin birinci fıkrasında “Gerçek kişilere ait ticari işletmelerde aşağıdaki olgular tescil edilir:

a) Ticaret unvanı.

b) MERSİS numarası.

c) İşletme konusu.

ç) İşletme sahibinin adı ve soyadı, vatandaşlığı, yerleşim yeri ve kimlik numarası.

d) İşletmenin merkezi.

e) Varsa temsilcinin adı ve soyadı, yerleşim yeri, kimlik numarası ve temsil yetkisinin

kapsamı.

f) Varsa tahsis edilen sermaye.” hükmü bulunmaktadır.

Aktarılan hükümlerden, ticaret mevzuatında “ticari merkez” kavramının yer almadığı anlaşılmaktadır.

Bu bakımdan, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesinde yer verilen “ticari merkez” ibaresinden, gerçek kişi tacirler bakımından, gerçek kişi tacirin işlettiği ticari işletmenin merkezinin anlaşılması gerekmektedir.

Öte yandan, Türk Ticaret Kanunu’nda “ticari işletmenin merkezi” kavramı da tanımlanmamış, unsurları ortaya konulmamış, ticari işletmenin merkezinin neresi olduğu ya da olabileceği belirlenmemiştir. Bununla birlikte, doktrinde ticari işletmenin merkezi, “işletmenin idari, hukuki ve ticari faaliyetlerinin toplandığı yer” olarak tanımlanmaktadır.

Bir ticari işletmenin birden fazla şubesi olabilirse de, ticari işletmenin merkezi tektir. Ancak bir tacirin birden fazla ticari işletmesi bulunabilir. Bir tacirin birbirinden ayrı ticari işletmelerinin var olabilmesi için, her işletmenin idaresinde tam bir bağımsızlık olması, işletmeler arasında şube – merkez ilişkisinin bulunmaması gerekir. Ancak böyle bir bağımsızlık halinde ayrı ayrı ticari işletmelerden ve işletmelerin ayrı ayrı merkezlerinden söz edilebilir.

Tacirin tüm ticari faaliyetlerini aynı ticaret unvanı altında yürütmesi mümkün olduğu gibi, her işletmesi için kanunen zorunlu olan kısmı aynı kalmak şartıyla, çeşitli ekler koyarak ayrı ayrı ticaret unvanı almasına ve kullanmasına bir engel yoktur.

Bu açıdan değerlendirme yapıldığında, birden çok ticari işletmesi bulunan gerçek kişi tacirlerin hangi ticari işletmesiyle ihaleye katıldıkları hususunun ticari merkezin tespiti bakımından önem taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Bu çerçevede başvuruya konu ihale özelinde yapılan incelemede, tarafımızca yazışma yapılan kurum ve kuruluşlarca ve idarece gönderilen, ayrıca ticaret sicili gazetesinin internet sitesi üzerinden tarafımızca temin edilen bilgi ve belgelerden; ihale üzerinde bırakılan iş ortaklığının pilot ortağı gerçek kişi tacir Mehmet Ali Yılmaz’ın;

i) Adı ve soyadına herhangi bir ek ilave etmeksizin kullandığı ticaret unvanı altında işlettiği, Erzurum Ticaret Sicili Müdürlüğü bünyesinde kayıtlı, 126-20563 ÇAT sicil numaralı bir ticari işletmesinin bulunduğu, bahse konu kaydın ilan çıkış tarihinin 25.09.2009 olduğu, söz konusu işletmenin meşgalesinin “inşaat, taahhüt, posta dağıtım hizmetleri, temizlik hizmetleri, taşımacılık, hasta yönlendirme ve otomasyon hizmetleri” şeklinde belirtildiği, bahse konu kaydın herhangi bir şekilde terkin edilmediği,

ii) Adı ve soyadının yanı sıra “Necati Beyoğulları” ibaresinin de yer aldığı ticaret unvanı altında işlettiği, Körfez Ticaret Sicili Müdürlüğü bünyesinde kayıtlı, 3817 sicil numaralı bir ticari işletmesinin bulunduğu, bahse konu kaydın ilan çıkış tarihinin 29.12.2014 olduğu, söz konusu işletmenin faaliyet konusunun “inşaat, taahhüt, araç kiralama, posta dağıtımı ve temizlik hizmetleri” şeklinde ifade edildiği, bu kaydın 27.03.2017 tarihinde terkin edildiği anlaşılmıştır.

Uyuşmazlığa konu tacir Mehmet Ali Yılmaz tarafından, Körfez Ticaret Sicili Müdürlüğüne yaptırılan kayıtta bir ticari işletmenin şubesi olduğuna dair herhangi bir bilginin yer almadığı, söz konusu kaydın yeni kuruluş kaydı olduğu, ancak, ticaret mevzuatında bir tacir tarafından bir ticari işletme için yapılan kaydın farklı bir işletme için daha önce yapılmış herhangi bir kaydı etkisiz kılacağına ilişkin bir hüküm bulunmadığından, Erzurum Ticaret Sicili Müdürlüğündeki kaydın terkin edilmediği müddetçe faal olduğu, Erzurum Ticaret Sicili Müdürlüğünde kayıtlı ticari işletmenin terkin edildiğine veya merkezin nakledildiğine ilişkin herhangi bir bilgi veya belgenin de eldeki dokümanlar kapsamında yer almadığı anlaşılmaktadır.

Dolayısıyla, başvuruya konu ihaleye Mehmet Ali Yılmaz unvanıyla iştirak eden söz konusu gerçek kişi tacirin, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 63’üncü maddesi uyarınca yapılan puanlamada Erzurum Ticaret Sicili Müdürlüğünde kayıtlı ticari işletmesi üzerinden değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği anlaşıldığından, ticari merkezinin ilan tarihinden geriye doğru en az bir yıldır ihaleyi yapan idarenin bulunduğu ilin mülki idari sınırları içindeki ticaret odasına kayıtlı bulunduğu anlaşılan söz konusu tacirin ilgili puanlama kriterini karşıladığı sonucuna ulaşılmış, iddia yerinde görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

Hamdi GÜLEÇ

Başkan

Şinasi CANDAN

II. Başkan Osman DURU

Kurul Üyesi Erol ÖZ

Kurul Üyesi

Köksal SARINCA

Kurul Üyesi Dr. Ahmet İhsan ŞATIR

Kurul Üyesi Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Mehmet ATASEVER

Kurul Üyesi Oğuzhan YILDIZ

Kurul Üyesi

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12647
 - Bu Hafta (29.04-04.05): 0
 - Geçen Hafta(22.04-28.04): 9
 - Bu Ay (Mayıs): 0
 - Geçen Ay (Nisan): 28
Kategori: 162
Haberler: 693

Abone İstatistiği

15 misafir ve 7 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 37.369.996
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."