Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Öğrenci taşıma işlerinde sınır değer için hangi R katsayısı dikkate alınır? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2020/055

Gündem No : 13

Karar Tarihi : 08.12.2020

Karar No : 2020/UH.II-2005

BAŞVURU SAHİBİ:

Değirmenler Taş. Tic. A.Ş.- Kandemirler Muş Vip Tur. İnş. Nak. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/352855 İhale Kayıt Numaralı “ 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında İlimiz Merkez İlçede Taşımalı Ortaöğretim Öğrencilerinin 186 İş Günü Taşıma Merkezi Okullarına Taşınma İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12.08.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında İlimiz Merkez İlçede Taşımalı Ortaöğretim Öğrencilerinin 186 İş Günü Taşıma Merkezi Okullarına Taşınma İşi” ihalesine ilişkin olarak Değirmenler Taş. Tic. A.Ş.- Kandemirler Muş Vip Tur. İnş. Nak. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın 30.10.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 09.11.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 17.11.2020 tarih ve 51297 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 17.11.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1786 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İhalenin birinci ve ikinci kısmında, idarece sınır değer tespitinde kullanılan R Katsayısının 0,80 olarak belirlenmesinin mevzuata uygun olmadığı iddiasına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 38’ inci maddesinin dördüncü fıkrasında “Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.” hükmü,

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Sınır Değer ve Aşırı Düşük Teklifler” başlıklı 59’uncu maddesinde “(1) İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değeri hesaplar.

(2) Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralardaki koşullar çerçevesinde aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Sınır değerin altında olan teklifler ihale komisyonunca aşırı düşük teklif olarak tespit edilir ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir. İhale komisyonu;

1) Verilen hizmetin ekonomik olması,

2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

3) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırır.

c) Aşırı düşük teklif sınır değerinin altında teklif sunan isteklilerin teklifi açıklama istenmeksizin reddedilir.

(3) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına eşit veya bu değerin üzerinde olan ihalelerde, ikinci fıkranın (a) bendinin kullanılması zorunludur.

(4) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan, açık ihale, belli istekliler arasında ihale veya Kanunun 21 nci maddesinin (b), (c) ve (f) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde, ikinci fıkranın (a), (b) veya (c) bendindeki seçeneklerden birinin kullanılması zorunludur.

(5) Aşağıdaki işlerin ihalelerinde ikinci fıkranın (b) bendinin kullanılması zorunludur.

a) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan ve Kanunun 21 nci maddesinin (a), (d) ve (e) bentleri gereğince pazarlık usulü ile yapılan personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihaleleri.

b) Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin yarısına kadar olan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihaleleri.

c) Kurum tarafından yayımlanan aşırı düşük teklif sorgulaması yapılamayacak alımlar listesinde yer alan işlerin ihaleleri.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer tespiti ve aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 79’ uncu maddesinde “Hizmet alımı ihalelerinde sınır değer aşağıdaki kurallara göre tespit edilir.

79.1.1. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde kar hariç yaklaşık maliyet tutarı sınır değer olarak kabul edilir.

79.1.2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer;

SD: Sınır değeri,

YM: Yaklaşık maliyeti,

n: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif sayısını,

T1, T2, T3….Tn: İhalenin ilk oturumunda teklif mektubu ve geçici teminatı usulüne uygun olduğu anlaşılan ve teklif tutarı yaklaşık maliyetin yüzde 60’ından düşük ve yaklaşık maliyetten yüksek olanlar dışındaki isteklilerin teklif bedellerini,

R: Sınır Değer Tespit Katsayısını

79.1.3. 79.1.2 nci maddede yer alan R değeri her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirlenir ve ilan edilir. İhalenin konusu veya işin niteliğine göre Kurum tarafından farklı R değerleri belirlenebilir.

79.2. İhale ilanında ve dokümanında teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden açıklama isteneceği belirtilen hizmet alımı ihalelerinde, aşırı düşük tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aşağıdaki düzenlemelere göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.” açıklaması bulunmaktadır.

Bu çerçevede, 29.01.2020 tarihli ve 2020/DK.D-24 sayılı Kamu İhale Kurulu Kararı uyarınca; personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değerin tespitinde kullanılacak R Katsayıları,

İhalenin Konusu* R Katsayısı

Araç Kiralama 0,84

Bilgisayar Sistemlerine Yönelik Hizmetler 0,83

Malzemeli Yemek 0,82

Mühendislik Hizmetleri 0,78

Sigorta Hizmetleri 0,80

Diğer Hizmetler 0,80

olarak belirlenmiştir.

Yukarıda yer verilen Kanun hükmü uyarınca, idareler, aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değer ve sorgulama kriterleri belirlemeye veya ihalenin açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine yetkili olup; idarelerin, Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas almaları gerekmektedir. Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 59 uncu maddesinde ise ihale komisyonunun teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplayacağı, aşırı düşük tekliflerin tespiti ve değerlendirilmesinde maddede öngörülen seçeneklerin kullanılabileceği hüküm altına alınmış olup; Kamu İhale Genel Tebliğinin 79.1.2 nci maddesinde, personel çalıştırmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde sınır değer hesabında kullanılacak formüle yer verilmiş; R değerinin ise her yıl 1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere Kurum tarafından belirleneceği ve ilan edileceği açıklanmıştır. Anılan açıklama uyarınca 29.01.2020 tarihli ve 2020/DK.D-24 sayılı Kamu İhale Kurulu Kararı alınmış ve ihale konularına göre R katsayıları belirlenmiştir.

İdari Şartname’nin 2’nci maddesinde şikayete konu ihalenin adının

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında İlimiz Merkez İlçede Taşımalı Ortaöğretim Öğrencilerinin 186 iş Günü Taşıma Merkezi Okullarına Taşınma İşi” olduğu, 19’uncu maddesinde ise ihalenin kısmı teklife açık olduğu görülmüştür.

Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.

33.2. Teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerden Kanunun 38 inci maddesine göre açıklama istenecektir. Bu kapsamda; ihale komisyonu sınır değerin altında kalan teklifleri aşırı düşük teklif olarak tespit eder ve bu teklif sahiplerinden Kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğunu tespit ettiği bileşenler ile ilgili ayrıntıları yazılı olarak ister. İhale komisyonu;

a) Verilen hizmetin ekonomik olması,

b) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin işin yerine getirilmesinde kullanacağı avantajlı koşullar,

c) Teklif edilen hizmetin özgünlüğü,

gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamaları dikkate alarak aşırı düşük teklifleri değerlendirir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir. İhale komisyonunca reddedilmeyen teklifler geçerli teklif olarak belirlenir. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Teknik Şartname’nin “Genel Hususlar” başlıklı 1’inci maddesinde ise ihalenin her bir kısmı için taşıma güzergahı belirlenmiş, şartnamenin izleyen maddelerinde ise taşınacak öğrenci ve araç sayıları ile öğrencilerin taşınması ile ilgili ayrıntılı düzenlemelere yer verildiği görülmüştür.

Bu çerçevede, ihale dokümanı düzenlemelerinden, ihale konusu işin “öğrenci taşıma işi” olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

İhale dokümanı uyarınca ihale üç kısımdan oluşmakta olup, başvuru sahibi, ihalenin birinci ve ikinci kısımlarını itirazen şikayete konu etmektedir.

12.08.2020 tarihinde gerçekleşen ihalede 14 adet ihale dokümanı indirildiği; ihalenin birinci kısmına 7, ikinci kısmına 8 adet teklif verildiği; idarece yapılan değerlendirme sonucunda birinci kısım için sınır değerin 1.762.891,35 TL olarak belirlendiği (Sınır Değer Tespit Katsayısının 0,84 olarak alındığı); teklif bedeli bu tutarın altında kalan Cengizler Med. İnş. Tah. Mad. Hayv. San. ve Tic. Ltd. Şti. –Avrasya Vip Tur. Taş. İnş. Nak. Tem. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’ndan aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, ancak anılan isteklinin belirlenen süre içinde açıklama yapmadığı gerekçesiyle teklifinin reddedildiği; bunun üzerine ihalenin Değirmenler Taş. Tic. A.Ş.-Kandemirler Muş Vip Tur. İnş. Nak. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerine bırakıldığı; ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise Serbay Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. olarak belirlendiği;

İkinci kısım için ise sınır değerin 1.825.948,26 TL olarak belirlendiği (Sınır Değer Tespit Katsayısının 0,84 olarak alındığı); teklif bedeli bu tutarın altında kalan Cengizler Med. İnş. Tah. Mad. Hayv. San. ve Tic. Ltd. Şti. –Avrasya Vip Tur. Taş. İnş. Nak. Tem. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’ndan aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, ancak anılan isteklinin belirlenen süre içinde açıklama yapmadığı gerekçesiyle teklifinin reddedildiği; bu nedenle ihalenin bu kısmının en düşük teklifi veren Değirmenler Taş. Tic. A.Ş.-Kandemirler Muş Vip Tur. İnş. Nak. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerine bırakıldığı; ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinin ise Şah Nak. Tur. Med. İnş. Gıd. Tem. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı görülmüştür.

İdarece gönderilen ihale işlem dosyasında yer alan 21.10.2020 tarihli ihale komisyon kararında; 12.08.2020 tarihinde alınan ihale komisyon kararı üzerine ihale ile ilgili bilgi ve belgelerin 16.09.2020 tarihinde Ön Mali Kontrolünün yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’na gönderildiği; Bakanlıkça yapılan inceleme sonucunda ihalenin birinci ve ikinci kısımlarında yapılan sınır değer hesabında R Katsayısının 0,84 olarak öngörülmesinin yerinde olmadığı, anılan katsayının 0,80 olarak öngörülmesi gerektiğinin belirtilmesi üzerine idarece yeniden değerlendirme yapıldığı belirtilmiştir.

Bu çerçevede, idarece birinci kısım için sınır değerin 1.678.944,14 TL olarak belirlendiği (Sınır Değer Tespit Katsayısının 0,80 olarak alındığı); bu tutarın altında teklif veren istekli bulunmadığı, bu durumda ihalenin Cengizler Med. İnş. Tah. Mad. Hayv. San. ve Tic. Ltd. Şti. –Avrasya Vip Tur. Taş. İnş. Nak. Tem. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin Değirmenler Taş. Tic. A.Ş.-Kandemirler Muş Vip Tur. İnş. Nak. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı olarak belirlendiği;

İkinci kısım için sınır değerin 1.738.998,35 TL olarak belirlendiği (Sınır Değer Tespit Katsayısının 0,80 olarak alındığı); bu tutarın altında teklif veren istekli bulunmadığı, bu durumda ihalenin Cengizler Med. İnş. Tah. Mad. Hayv. San. ve Tic. Ltd. Şti. –Avrasya Vip Tur. Taş. İnş. Nak. Tem. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin Değirmenler Taş. Tic. A.Ş.-Kandemirler Muş Vip Tur. İnş. Nak. San. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hüküm ve açıklamaları ve idarece yapılan değerlendirmeler çerçevesinde, ihale konusu hizmetin “öğrenci taşıma hizmeti” işi olduğu; araç kiralama hizmeti olmadığı,

araç kiralama işinin belirli bir süre taşıt edinilmesi olduğu, ancak ihale konusu işin taşıt edinimi ve tam zamanlı olarak taşıttan yararlanma değil, öğrencilerin taşıma merkezi okullarına taşınmak üzere servis hizmeti verilmesi olduğu,

söz konusu taşıma işi için Kamu İhale Kurumu tarafından özel bir katsayı belirlenmediği için idarece diğer hizmetler sınıfına dahil edilerek R Katsayısının 0,80 olarak öngörülmesinin yerinde olduğu anlaşılmış,

sonuç olarak başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı tespit edilmiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 13054
 - Bu Hafta (05.05-11.05): 0
 - Geçen Hafta(28.04-04.05): 0
 - Bu Ay (Mayıs): 0
 - Geçen Ay (Nisan): 31
Kategori: 162
Haberler: 735

Abone İstatistiği

4 misafir ve 2 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 38.222.976
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."