Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Şirketi temsile yetkili olmasa da, tüzel kişiliğin tüm ortaklarına ait T.C. kimlik numaralarının isteklilerce teklif kapsamında ibraz edilmesi zorunlu mudur? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2020/009

Gündem No : 50

Karar Tarihi : 04.03.2020

Karar No : 2020/UH.II-496

BAŞVURU SAHİBİ:

Egeli Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Anonim Şirketi,

VEKİLİ:

Av. Osman YAVUZ,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Bornova Belediye Başkanlığı Personel Anonim Şirketi,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/619091 İhale Kayıt Numaralı “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Alımı İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Bornova Belediye Başkanlığı Personel Anonim Şirketi tarafından 24.12.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Egeli Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Anonim Şirketinin 22.01.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 29.01.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.02.2020 tarih ve 6856 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.02.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/269 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, ihale aşamasında şirketi temsile yetkili ortak dışındaki ortakların T.C. kimlik numarası bilgisinin teklif dosyasında olmaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı şöyle ki, Ticaret Sicil Gazetesinin ortak isimlerini ve pay durumlarını gösterdiği, ancak ortaklara ait T.C. kimlik numarasının bulunmadığı, ihalede tüm şirket ortaklarının T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarasının açıkça istenilmediği, Kamu İhale Genel Tebliği’nde teklif vermeye yetkili olan ortağın T.C. kimlik numarasına ait bilginin teklif dosyasında bulunmasının yeterli olacağının açıkça ifade edildiği dikkate alındığında şirket yetkilisinin T.C. kimlik numarasının yer aldığı imza sirkülerinin teklif dosyasında yer almasının yeterli olduğu, müvekkil şirket ortağı ve imza yetkilisinin T.C. kimlik numarasının noter onaylı imza sirkülerinde yer aldığı, diğer ortakların pay durumlarının Ticaret Sicil Gazetesinde yer aldığı, idareye yaptıkları şikâyet başvurusunda şirketi temsile yetkili kişinin T.C. kimlik numarasının imza sirkülerinde yer aldığının ifade edilmesi üzerine idarenin bahane arayarak diğer ortakların T.C. kimlik numarası bilgisinin bulunmadığını bildirdiği, kişisel verilerin korunması gereğince Ticaret Sicil Gazetesi tarafından, Ticaret Sicil Gazetesinde ve ticaret sicil ilanında T.C. kimlik numaralarına **** şeklinde yer verildiği, bu şekildeki uygulamanın Ticaret Sicil Gazetesinin olduğu, ayrıca sözleşme imzalama aşamasında T.C. kimlik numarası bildirilen şirket yetkilisi dışındaki ortakların T.C. kimlik bilgilerini içeren adli sicil belgeleri vb. belgelerin ibraz edileceği, T.C. kimlik numarası bilgisinin idarece kolayca ulaşabilir bir bilgi olduğu iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde“İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin, teklif kapsamında sunulması zorunludur. …” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Tüzel kişilerin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 10/A maddesinde “İhaleye katılabilmek için başvuru veya teklif dosyasında sunulması gereken, tüzel kişi aday ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğu hususunda son durumu gösterir belgelere ilişkin mevzuatta geçen “tüzel kişi ortakları” ifadesinden, bu ortakların ilgisine göre ad, soyad/ticaret unvanı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası ile ortaklık oranları (halka arz edilen hisseler hariç); “tüzel kişilerin yönetimindeki görevliler” ifadesinden ise, teklif veya başvuru mektubu ya da sözleşmeyi imzalayanlar da dâhil olmak üzere tüzel kişilikteki yönetim, temsil ve ilzama yetkili kişiler anlaşılır.” açıklaması yer almaktadır.

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7.1. maddesinde“Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri” sunulacak belgeler arasında sayılmıştır.

Aktarılan mevzuat hükümleri ve Tebliğ açıklamalarından ihaleye katılan tüzel kişiliği haiz bir şirket tarafından, şirket ortakları ile şirket yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin teklif ekinde sunulması gerektiği, tüzel kişiliğin ortaklarına ait T.C. kimlik numaralarının da bu kapsamda ibraz edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Yapılan incelemede, ihale komisyonu kararından başvuru sahibi istekli Egeli Ortak Sağlık Güvenlik Birimi A.Ş.ye ait teklifin, teklif dosyasında sunulan ticaret sicil gazetesi ve diğer belgelerde şirket ortaklarına ait T.C. kimlik numarası bilgisinin bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmıştır.

İhale komisyonu kararı ve şikâyete yönelik idarece verilen cevap birlikte değerlendirildiğinde, başvuru sahibi isteklinin teklifinin ortaklarından ikisine ait T.C. kimlik numarası bilgisine teklif dosyasında sunulan belgeler üzerinden ulaşılamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı anlaşılmaktadır.

İtirazen şikâyet dilekçesi incelendiğinde, başvuru sahibi istekli tarafından teklif dosyasında şirketi temsile yetkili kişinin T.C. kimlik numarası bilgisinin bulunmasının yeterli olduğu, bu nedenle diğer şirket ortaklarına ait T.C. kimlik numarası bilgisinin teklif dosyasında bulunmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmalarının yerinde olmadığının iddia edildiği görülmektedir.

İdare tarafından Kuruma gönderilen ihale işlem dosyasında yapılan incelemede ulaşılan tespit ve değerlendirmelere aşağıda yer verilmiştir.

Başvuru sahibi istekli tarafından teklifi kapsamında 10.04.2018 tarihli ve 9555 sayılı Ticaret Sicil Gazetesi’nin sunulduğu, anılan gazete incelendiğinde, Ferhat Dokumacı, Emre Ayaz ve Nurten Sılı’nın şirket ortağı olduğu, şirket pay dağılımı, şirketin işleri ve idaresinin en az bir üyeden oluşacak yönetim kurulu tarafından yürütüleceği, Emre Ayaz’ın yönetim kurulu üyesi olarak seçildiği, Emre Ayaz’ın şirketi temsil ve ilzama yetkili olduğu bilgisinin yer aldığı, ancak anılan kişilere ait T.C. kimlik numarasının yer almadığı görülmüştür.

Anılan istekli tarafından sunulan imza sirküleri incelendiğinde ise Emre Ayaz’a ait T.C. kimlik numarası bilgisinin yer aldığı görülmüştür.

Ancak diğer şirket ortakları olan Ferhat Dokumacı ve Nurten Sılı’ya ait T.C. kimlik numarası bilgisine teklif dosyasındaki herhangi bir belgede rastlanılmamıştır.

Aktarılan mevzuat hükmü ve açıklamaları uyarınca, temsil yetkili olup olmamasından bağımsız olarak tüzel kişiliğin tüm ortaklarına ait T.C. kimlik numaralarının isteklilerce teklif kapsamında ibraz edilmesi gerektiği, başvuru sahibi Egeli Ortak Sağlık Güvenlik Birimi A.Ş.nin iki ortağına ait T.C. kimlik numarası bilgisinin teklif dosyasında sunulan belgeler üzerinde yer almadığı görüldüğünden başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılma işleminin yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12631
 - Bu Hafta (15.04-18.04): 0
 - Geçen Hafta(08.04-14.04): 5
 - Bu Ay (Nisan): 13
 - Geçen Ay (Mart): 55
Kategori: 162
Haberler: 691

Abone İstatistiği

4 misafir ve 2 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 37.309.541
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."