Şu an tarayıcınız Javascript kullanımını engelliyor ya da desteklemiyor.

Sitemizi verimli gezebilmeniz için tarayıcınızın Javascript özelliğini açmanız gerekmektedir.
AjandaKarar Okuma TakvimiHaber BülteniKarar Eklenme TakvimiBunları Biliyor musunuz?Gün Gün En Çok OkunanlarEn Çok Okunan 100 KararArama
Teklif ile birlikte sunulan Türkiye Ticaret Sicili Gazetelerinin fotokopi olması teklifin değerlendirme dışı bırakılmasına neden olur mu? 0
Yazdır E-posta

     Bu karar, mevzuat değişikliği nedeniyle geçerliğini yitirmiştir.
     Güncel kararlar için tıklayınız..
 

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2019/036

Gündem No : 26

Karar Tarihi : 24.07.2019

Karar No : 2019/UY.I-850

BAŞVURU SAHİBİ:

Öztaç Pet. Hafr. İnş. Nak. Tem. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. - Ayka Global Ener. A.Ş. Ortak Girişimi,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Karayolları Genel Müdürlüğü 9. Bölge Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/133474 İhale Kayıt Numaralı “400-32 KK Nolu Şırnak - Uludere Devlet Yolunun Km: 11+000-42+000 Arasında Temel ve Sathi Kaplama Yapılması İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Karayolları Genel Müdürlüğü 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 24.04.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “400-32 KK Nolu Şırnak - Uludere Devlet Yolunun Km: 11+000-42+000 Arasında Temel ve Sathi Kaplama Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak Öztaç Pet. Hafr. İnş. Nak. Tem. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. - Ayka Global Ener. A.Ş. Ortak Girişimi’nin 27.05.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 30.05.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 10.06.2019 tarih ve 23370 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.06.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/610 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

1) İhale üzerinde bırakılan isteklinin İdari Şartname'nin 7.1'inci maddesinin (b) bendi kapsamında ihaleye katılımda sunulması istenilen"Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri"ni fotokopi olarak sunduğu,

2) İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklif mektubunun standart forma uygun olmadığı, teklif mektubunda rakam ve yazıyla gösterilen teklif fiyatının birbiriyle uyumlu olmadığı,

3) İhale üzerinde bırakılan isteklinin geçici teminat mektubunda işin adının hatalı yazılmış olduğu,

4) İhale üzerinde bırakılan isteklinin banka referans mektubu tutarının teklif edilen bedelin %10’undan az olduğu,

5) İhale üzerinde bırakılan isteklinin, İdari Şartname'nin 7.5.5'inci maddesi kapsamında ihaleye katılımda sunulması istenilen "tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman"a yönelik belgelerden, 2010 model ve üzeri mobil mıcır yıkama veya eleme tesisi ile kendinden ısıtmalı asfalt röleytanka ilişkin teknik belgeleri sunmadığı, ayrıca bu kapsamda sunulan belgelerin noter onaylı suret olmadığı iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde“7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

b) Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküleri;

1) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesi,

2) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri.

7.2. İhaleye iş ortaklığı olarak teklif verilmesi halinde;

7.2.1. İş ortaklığının her bir ortağı tarafından 7.1. maddesinin (a) ve (b) bentlerinde yer alan belgelerin ayrı ayrı sunulması zorunludur. İş ortaklığının tüzel kişi ortağı tarafından, iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine/en az % 51 hissesine sahip ortağına ait olması halinde bu ortak (h) ve (ı) bendindeki belgeyi de sunmak zorundadır.

7.7. Belgelerin sunuluş şekli

7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesi'nin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde; Gazete İdaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca "aslının aynıdır" şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir.

7.7.1.1 İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin veya bu belgelerde yer alan bilgilerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi veya bu bilgilerin teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmaz.

7.7.2. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile "ibraz edilenin aynıdır" veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

7.7.3. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından "aslı idarece görülmüştür" veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler…” düzenlemelerine yer verilmiştir.

İhale üzerinde bırakılan istekli Kadir Pet. Ürn. İnş. Taş. Hafr. Maden. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Günka Yapı İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. Ortak Girişimi’nin teklif zarfında her iki ortağa ilişkin olarak da imza sirküleri ile ilgili Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri’nin sunulduğu, istekli tarafından teklif zarfında sunulduğu haliyle idareden talep edilmesi üzerine gönderilen belgelerden imza sirkülerinin fotokopi değil, aslına uygunluğu noterce onaylanmış örnek olduğunun anlaşıldığı,

Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri ise Gazete idaresinin internet sayfası üzerinden temin edilebildiğinden bu belgeler bakımından belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartların aranmasına gerek bulunmadığı, bu nedenlerle birinci iddianın uygun olmadığı neticesine ulaşılmıştır.

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde“7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

c) Bu Şartname ekinde yer alan standart forma uygun teklif mektubu…” düzenlemeleri,

“Teklif mektubunun şekli ve içeriği” başlıklı 23’üncü maddesinde“23.1. Teklif mektupları, ekteki form örneğine uygun şekilde yazılı ve imzalı olarak sunulur.

23.2. Teklif mektubunda;

b) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması,

zorunludur…” düzenlemeleri bulunmaktadır.

İhale üzerinde bırakılan istekli Kadir Pet. Ürn. İnş. Taş. Hafr. Maden. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Günka Yapı İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. Ortak Girişimi’nin teklif mektubu ve eki birim fiyat teklif cetveli incelendiğinde, her ikisinin de Şartname ekinde yer alan standart formlara uygun olduğu, teklif mektubunda teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazıldığı tespit edilmiş, bu nedenlerle ikinci iddia yerinde görülmemiştir.

3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde“7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

ç) Bu Şartnamede belirlenen geçici teminata ilişkin geçici teminat mektubu veya geçici teminat mektupları dışındaki teminatların Saymanlık ya da Muhasebe Müdürlüklerine yatırıldığını gösteren makbuzlar…” düzenlemeleri,

“Geçici teminat” başlıklı 26’ncı maddesinde“26.1. İstekliler, teklif ettikleri bedelin % 3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda geçici teminat vereceklerdir. Teklif edilen bedelin % 3'ünden az oranda geçici teminat veren isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.

26.2. İsteklinin ortak girişim olması halinde, toplam geçici teminat miktarı ortaklık oranına veya işin uzmanlık gerektiren kısımlarına verilen tekliflere bakılmaksızın ortaklardan biri veya birkaçı tarafından karşılanabilir.

26.3. Geçici teminat olarak sunulan teminat mektuplarında geçerlilik tarihi belirtilmelidir. Bu tarih, 19.11.2019 tarihinden önce olmamak üzere istekli tarafından belirlenir.

26.4. Kabul edilebilir bir geçici teminat ile birlikte verilmeyen teklifler, İdare tarafından istenilen katılma şartlarının sağlanamadığı gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakılacaktır.” düzenlemeleri bulunmaktadır.

İhale üzerinde bırakılan istekli Kadir Pet. Ürn. İnş. Taş. Hafr. Maden. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Günka Yapı İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. Ortak Girişimi’nin teklif zarfında sunduğu standart forma uygun geçici teminat mektubunda işin adının doğru şekilde yazıldığı görülmüş, bu nedenle üçüncü iddianın uygun olmadığı neticesine ulaşılmıştır.

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde“7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

d) Bu şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri.

7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.4.1. İsteklinin teklif ettiği bedelin % 10'undan az olmamak üzere bankalar nezdindeki kullanılmamış nakdi veya gayrinakdi kredisi ya da üzerinde kısıtlama bulunmayan mevduatını gösteren banka referans mektubu sunması zorunludur. Banka referans mektubunun ilk ilan tarihinden sonra düzenlenmiş olması zorunludur.

Yukarıdaki kriter, mevduat ve kredi tutarları toplanmak ya da birden fazla banka referans mektubu sunulmak suretiyle de sağlanabilir.

İş ortaklığında, ortaklardan biri, birkaçı veya tamamı tarafından ortaklık oranına bakılmaksızın bu yeterlik kriteri sağlanabilir…”düzenlemelerine yer verilmiştir.

İhale üzerinde bırakılan istekli Kadir Pet. Ürn. İnş. Taş. Hafr. Maden. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Günka Yapı İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. Ortak Girişimi’nin sunduğu standart forma uygun banka referans mektubu incelendiğinde, kullanılmamış gayrinakdi kredisinin teklif edilen bedelin %10'undan az olmadığıtespit edilmiş, bu nedenle dördüncü iddia yerinde görülmemiştir.

5) Başvuru sahibinin 5’inci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde“7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:

d) Bu şartnamenin 7.4. ve 7.5. maddelerinde belirtilen, şekli ve içeriği Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde düzenlenen yeterlik belgeleri.

7.5.5.

SIRA NOTANIMISAYISIÖZELLİKLERİAÇIKLAMA

6Mobil Mıcır Yıkama veya Eleme Tesisi 2 ADET2010 model ve üzeriEN AZ 1 ADET KENDİ MALI

14Asfalt Röleytank kendinden ısıtmalı 4 ADET2010 model ve üzeriEN AZ 1 ADET KENDİ MALI

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41. maddesi gereği;

Ön yeterlik şartnamesi veya idari şartnamede, aday veya isteklinin kendi malı olması istenen ve teknik kriterlerine yönelik düzenleme yapılan, tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ait belgelerin de başvuru veya teklif kapsamında sunulması zorunludur.

Adayın veya isteklinin kendi malı olan tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipman; ruhsat, demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da (Değişik ibare: 12/06/2015-29384 R.G./2. md.) yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya serbest muhasebeci raporu ile tevsik edilir. (Ek cümle: 25/01/2017-29959 R.G./5. md.) Tevsik işleminin aslına uygunluğu noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur.

Geçici ithalle getirilmiş veya finansal kiralama yoluyla edinilmiş tesis, makine, teçhizat ve ekipmanın, kira sözleşmesinin sunulması ve ihalenin ilk ilan veya davet tarihine kadar olan kiralarının ödendiğinin belgelenmesi şartı ile adayın veya isteklinin kendi malı sayılır.

İş ortaklığında, tesis, makine, teçhizat ve ekipman ortakların biri veya birkaçı tarafından sağlanır.” düzenlemelerine yer verilmiştir.

İhale üzerinde bırakılan istekli Kadir Pet. Ürn. İnş. Taş. Hafr. Maden. San. ve Tic. Ltd. Şti. - Günka Yapı İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. Ortak Girişimi’nin teklif zarfında kendi malı olması istenen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmanın isteklinin demirbaş ve amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile serbest muhasebeci mali müşavir onaylı ilgili ruhsatlar ve faturanın sunulduğu; serbest muhasebeci mali müşavir raporu üzerinden iddia konusu tesis, makine ve ekipmana ilişkin teknik kriterlerin sağlandığının görülebildiği; söz konusu raporun noter tarafından düzenlenmesinin zorunlu tutulmadığı, serbest muhasebeci mali müşavir tarafından düzenlenmesine de imkân tanındığı; bu nedenlerle beşinci iddianın uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

 
< Önceki   Sonraki >
[ Geri ] [ Yukarı ]

İçerik İstatistiği

KiK Kararları: 12631
 - Bu Hafta (15.04-18.04): 0
 - Geçen Hafta(08.04-14.04): 5
 - Bu Ay (Nisan): 13
 - Geçen Ay (Mart): 55
Kategori: 162
Haberler: 691

Abone İstatistiği

5 misafir ve 2 abone bağlı
Ziyaretçi Sayısı: 37.309.997
Final Bilgi Hizmetleri
256-Bit GeoTrust SSL Sertifika
Ödeme Seçenekleri
Bu Sayfayı Paylaş X

"Bilginin Kısa Yolu.."